Fastfood i Oslo vil øke i fremtiden

Fastfood er ikke et nytt konsept selv om en kanskje føler at dette er noe vi har oppfunnet i den moderne tid. Det er heller ikke de kjente store fastfood kjedene som står for mesteparten av alle de ulike slagene og salgene i verden. Store deler av verdens befolkning spiser mange av sine daglige måltider ved gateboder og enkle retter solgt på gatehjørner på verdensbasis.
En tenker kanskje at USA er det stedet som oppfant denne typen mat, men mennesker har tydd til hurtigmat i flere tusen år, og lenge før USA i det hele tatt eksisterte. Her i Norge hadde vi for 70 år siden noe de kalte for automatkafeer og det var datidens moderne fastfood i Oslo.
Asiatisk fastfood
Det er mange myter om hurtigmat (fastfood) og en av dem er den at amerikanere er de som spiser mest av denne typen mat.
Det er faktisk folk i Asia og de asiatiske landene som oftest konsumerer denne typen mat. I de store byene spises over 50 prosent av absolutt alle måltider i en eller annen form for hurtigmat.
Myten om hva som er de mest populære fastfood rettene er også feil. En tenker nok at hamburgere eller pizza er det som det spises mest av. Det er derimot sjømat som menneskene i Asia først og fremst velger når de kjøper og spiser fastfood.
Fastfood på verdensbasis
Vi ser at fastfood i Asia er annerledes enn i den vestlige verden og dette kan en nok lære mye av. Hurtigmaten i Asia er ofte basert på sjømat og denne er faktisk sunn og derfor er hurtigmaten en spiser en del av en sunn livsstil.
Rettene baseres i hovedsak på deres egne mattradisjoner og selve konseptet er annerledes enn det vi ser i USA og i Europa. Fastfood i Oslo har tatt noen av disse elementene inn i sine konsepter og dette sees tydelig i den norske fast food kjeden Pinkfish.
Det kan føles som om vi alle spiser altfor mye hurtigmat, men tallene viser egentlig noe annet. Det er også svært store forskjeller hvis en ser på statistikker i verden. En liten oversikt kan vise forskjellen over andelen av måltider som inntas av hurtigmat:
- I Asia spises omtrent 50-60 prosent av alle måltider i form av hurtigmat.
- USA har en prosentandel på 35.
- I Europa er andelen av måltidene folk spiser som er hurtigmat kun 10 prosent.
En ser klare sammenhenger i Asia mellom type mat som spises i storbyene og livstilen og hvordan samfunnet er bygget opp. I disse store byene er boforholdene svært små. Leiligheten er av liten størrelse med begrensede muligheter til matlaging. I tillegg arbeider de lange og travle dager. Dette gjør at hurtigmaten er en viktig del av hvordan samfunnet er lagt opp.
Denne utviklingen ser vi også i samfunnet her i landet. Levesettet og boligene i store byer i Norge har endret seg og vil fortsette med denne utviklingen. Måten vi spiser måltidene våre og hva vi velger å spise vil påvirke og endre matkulturen her i landet.
Fastfood kan bli et sunt levesett
Når samfunnsforskere ser på den sosiale utviklingen og sammenligner med andre land så ser man en klar retning.
Vi må regne med at andelen måltider i fremtiden vil bestå av hurtigmat i en mye større prosentandel enn det gjør i dag. Dette gjelder først og fremst byene som huser mange mennesker fordelt i små leiligheter.
Her i Norge er det Oslo som først vil utvikle seg i denne retningen. For de som ønsker å utforske fastfood i Oslo så er det allerede et godt utvalg i dag, men det er store muligheter for eventyrlystne aktører som klarer å tenke nytt.
Mange er opptatt av sunne livsstilsvaner. Konsepter som klarer å kombinere sunne hverdagsretter i et hurtigmatkonsept, vil kunne gjøre det stort i Norge i fremtiden. Fastfood kjeder har allerede sett at dette er et etterspurt marked med et stort potensial. De fleste tilbyr sunnere varianter på menyene sine og dette gjelder alt fra pizzarestauranter til hamburger sjapper.
Sjømat er etterspurt
Som fastfood er sjømat i ulike varianter etterspurte retter. Forbrukere ønsker mer sjømat på menyene og dette er en råvare som både er kortreist og kan tilberedes ferskt.
Norsk sjømat er delikatesser i utlandet og mye av sjømaten som er fastfood i Asia kommer fra Norge. For de som ser mulighetene så kan distriktene levere sjømat som etter kort tid kan diskes opp for travle folk på farten. Dette vil være en smart måte å utnytte noen av landets naturlige ressurser, skape arbeidsplasser langs kysten og bygge en ny kultur innen fastfood.
Tre nordmenn innenfor matbransjen har allerede sett i denne retningen og har klart å samle impulser fra Asia, fastfood bransjen og det norske råvaremarkedet. I 2017 startet disse restaurantkjeden Pinkfish, og personen bak med ideen var mesterkokken Geir Skeie.
De har en restaurant i Stavanger og to i Oslo. Konseptet deres er ganske genialt og passer svært godt inn på det norske markedet. På lik linje med stedene som serverer fastfood i Asias storbyer, har Pinkfish spesialisert seg på sjømat og mer direkte på laks.
Pinkfish lager fastfood rettene sine av fersk norsk laks som tilberedes på stedet. Her har en klart å finne kortreiste råvarer som appellerer til nordmenn og spesielt de unge. En har lenge hatt den tanken at unge ikke ville valgt fisk og sjømat som en populær mat.
I flere undersøkelser som er gjort i løpet av de to siste tiårene, så ser en at de aller fleste liker laks. Dette har den norske restaurant kjeden forstått og dermed kan en få sunn norsk laks som en populær fastfood i Oslo.
Mat som er sunn og rask
Hva er egentlig fastfood? Det er egentlig ikke noe annet enn en matrett som kan serveres raskt til en rimelig penge. Det står ingen steder at disse matrettene må være usunne. Ved å være kreativ og tenke nytt innen hurtigmat så er det rom for mange nye spisesteder som kan servere og levere god og sunn fastfood i Oslo.
Kilder: