BIBIN

Ditt informasjonsbibliotek på nett

Hjem » Restauranter i Norge under og etter pandemien

Restauranter i Norge under og etter pandemien

Restauranter i Norge

Folk flest er nok klar over at pandemien har vært en svært tøff periode for utelivs- og restaurant bransjen. Dette gjelder selvfølgelig ikke kun i Norge, men i store deler av hele verden.

Her i landet har vi vært litt heldigere enn i andre land da restauranter i Norge har kunnet holde delvis åpent i de verste periodene. Det har også vært satt i gang nasjonale hjelpetiltak for å redde restauranter i Norge. Dessverre har ikke alle klart å overleve pandemien.

Det er enda tidlig

Å få en fullstendig oversikt over skjebnen til restauranter i Norge under og etter pandemien er i tidligste laget. Forhåpentligvis er det verste over, men pandemien er dessverre ikke fullstendig over. Dette er nytt terreng og man lærer underveis. Man kan kanskje si at man er så nærme målet at man nå kan skimte slutten.

I årene fremover vil det bli skrevet mye om denne perioden og endelige konklusjoner om forskjellige næringers skjebner vil forelegges. Dette er helt klart en epoke skolebøkene kommer til å beskrive i fremtiden.

Landet stengte ned

Når opplevde restauranter i Norge startskuddet for hva som skulle bli den nye normalen i halvannet år? I slutten av mars 2020 bestemte regjeringen at det var nødvendig med en nedstenging av landet.

restaurant

Over natten gikk en hel næring i kne. Å gå ut å spise et lettere måltid eller en bedre middag var ikke lengre aktuelt. Restaurantene måtte stenge og finne på måter å overleve på over natten.

Andre næringer som selger mat eller driver innen matvarer og ferdigmat gikk ikke den samme skjebnen som restauranter i Norge. De som klarte seg bra eller bedre fra dag en, var blant annet:

  • Matvarebutikker
  • Kiosker
  • Bensinstasjoner
  • Tjenesteytere som leverer ferdigretter som for eksempel foodora

Matbutikkene fikk en real opptur

I løpet av helgen etter beskjeden om nedstenging kom, tømtes butikkhyllene for alle typer matvarer. Mennesker over hele landet hamstret alt fra dopapir til hvetemel. Alt var uvisst og ikke minst skremmende. Selv om en merket lite til viruset og effekten på samfunnet her til lands så kunne man se på andre land over hele verden i skrekk. Nyhetsbildet viste byer som New York og Paris i totalt kaos med lastebiler utenfor sykehusene for oppbevaring av de døde.

Man fikk beskjed om å holde seg hjemme og unngå sosial kontakt med andre. Dette var det vi gjorde og samtidig så sørget vi får å skaffe oss det vi kunne få bruk for i hjemmene våre. Matbutikkene klarte ikke fylle hyllene fort nok og mens andre næringer måtte la de ansatte gå, så matbutikkene at de måtte ansette mange nye for å møte etterspørselen. Ansatte i matvarebransjen var essensielle arbeidstakere slik en var vant til at helsearbeidere var det.

Take away ble det nye

En kunne ikke sette seg ned på restauranter i Norge og nyte et måltid, men man kunne kjøpe mat og ta det med seg hjem. Kiosker og bensinstasjoner kunne fortsette å selge pølser og hamburgere på lik linje med hurtigmatkjeder.

På steder som Burger King, Pink Fish og andre lignende hurtigmatkjeder ble sitteplassene inne fjernet og man kunne kun kjøpe med seg maten. Restaurantene måtte raskt finne en måte å omstille seg på slik at de overlevde. Take away ble det som veldig mange forsøkte seg på.

Restauranter i Norge fant en utvei

Å holde kjøkkenet åpent slik at folk fremdeles kunne kjøpe maten selv om de ikke kunne spise på stedet, var det som for mange restauranter ble en delvis redning. Det var i hvert fall en måte å holde restaurantene åpent slik at en del av de ansatte fremdeles kunne jobbe.

For å få dette til så var det mange spisesteder som måtte endre mye. Ikke alle var vant til å selge mat som ikke skulle spises på stedet.

  • Endring av menyer slik at det var take-away vennlig
  • Endring av priser for å gjøre opp for manglende servering og service
  • Menyer måtte legges på nett og være tilgjengelig for kunder
  • Finne en måte å tilby kundene levering og ikke kun henting

Restauranter i Norge inngår et viktig samarbeid

Før pandemien så fantes det tilbydere av hjemlevering av ferdigretter. Noen av disse er:

  • Foodora
  • Wolt
  • Just eat

Dette har vært veldig vanlig i andre land i flere år og hadde også vært her i landet før pandemien satt samfunnet på hodet. I Asia har man for eksempel brukt denne typen tjeneste til alle mulige kjøp og ikke bare for hjemlevering av mat. Uber har blant annet en egen tjeneste som leverer mat fra alle typer restauranter.

Foodora

Disse bedriftene virker på den måten at de er mellomleddet mellom alle restauranter som har avtaler med dem og kundene som er oss. Hver av disse tilbyderne opererer med apper som viser hvilke restauranter en kan bestille mat fra. Det er enkelt å bestille maten og man betaler direkte i appen. Deretter leveres maten på døren. Disse tjenesten var med på å holde restauranter i Norge flytende og gjorde mange flere av oss nordmenn til kunder.

Mellomleddet ble den store vinneren

Foodora er en av de største i Norge som leverer mat fra uavhengige restauranter. De ble omtrent redningen for mange restauranter i Norge under den aller verste tiden. Omtrent hele restaurantnæringen mistet inntektene i løpet av få dager og måtte gjøre helomvending i hvordan de skulle operere.

I de første dagene etter nedstengningen så bestilte nesten ingen hjemlevering av mat. I etterkant så vet man nå at alle var ute i matbutikkene og hamstret det de var gode for. Dette endret seg etter få dager. Da eksploderte det for blant annet Foodora.

De klarte ikke å levere raskt nok og fikk en eksplosjon av både nye kunder og nye restauranter som ønsket å etablere samarbeid. I løpet av den tøffeste tiden måtte hjemleveringstjenesten ansette nesten 2000 nye bud til å levere alle ordrene. Halvparten bare i hovedstaden.

For noen ble samarbeidet redningen

Daglig leder i Foodora, Elisabeth Myhre uttalte at de faktisk måtte overtale enkelte restauranter til ikke å stenge dørene. De endret også betalingsmåten under pandemien slik at restaurantene skulle ha bedre og raskere tilgang på penger.

Til vanlig betaler kundene direkte til hjemleveringstjenesten og deretter mottar restaurantene pengene etter to uker. Foodora kuttet ned ventetiden til restaurantene til en uke.

Kilder: