BIBIN

Ditt informasjonsbibliotek på nett

Hjem » Tannbleking i dag, gjøres av flest hjemme

Tannbleking i dag, gjøres av flest hjemme

Tannbleking er rimeligere på nett

Tannbleking og ønsket om flotte hvite tenner er faktisk ikke et nymotens fenomen. Hvite tenner og et hvitt smil er mer enn noe annet et tegn på ungdommelighet og velstand. Slik er det i dag og det samme har det vært opp gjennom historien.

Heldigvis lever vi i en tid hvor utviklingen har kommet så langt at produktene som er tilgjengelig på markedet gjør jobben den skal. Samtidig er det for luksus å regne i en travel hverdag at vi kan bleke tennene og fjerne misfarginger hjemme i vår egen stue, til priser vi alle har råd til.

Hvite tenner er ikke et nytt ønske

Hvite tenner er ikke et nytt ønske

Mange tror kanskje at lengselen etter et flott smil og hvite tenner er en bivirkning av dagens sosiale medier og hysteriet bak alle selfier og likes. Det var ikke på grunn av populariteten til Instagram og Facebook at folk begynte å bry seg om hvor hvite tennene så ut i bilder. Det er faktisk noe som mennesker har lagt merke til og ønsket seg i tusener av år.

Eneste forskjellen er kanskje at det i de siste to ti-årene er blitt mer synlig på grunn av daglige bilder som legges ut med smarttelefonene alle har. I tillegg har allmennheten nå mulighet til å faktisk gjøre noe med misfargede tenner. Tidligere i historien var dette noe som var forbeholdt eliten.

Historisk tilbakeblikk

  • Det er helt utrolig å tenke på, men tannbleking ble faktisk utført for hele 4000 år siden i oldtidens Egypt. Da brukte de en blanding av pimpstein og eddik fra vin til å bleke tennene. I oldtidens Egypt var hvite tenner et symbol på rikdom og skjønnhet, ganske likt som i dag.
  • Oldtidens romere i Romerriket bleket også tennene sine. De brukte urin og det var ammoniakken i urinen som gjorde at tennene ble hvitere. Heldigvis kan vi i dag kjøpe rimelige gode produkter på nettet som sørger for å gi oss hvite tenner.
  • Alle har vi sett på filmer og i bøker at aristokratiet på 16 og 17 hundre-tallet hadde brune stumper i munnen. En av årsakene til dette var at man på den tiden ordnet både håret og tennene hos en barberer. Barbereren filte tennene og smurte dem inn med syre for å gjøre dem hvite. Konsekvensen av dette var blant annet at emaljen forsvant på tennene og de råtnet. Derav brune stumper.
  • Så på 18 hundre-tallet oppdaget noen tannleger at mennesker som var utsatt for fluor i mat og drikke fikk hvitere og bedre tenner enn andre. Bieffekten var dessverre at ble man utsatt for en for stor mengde fluor så fikk man misfargede tenner.

Historisk tilbakeblikk på tannbleking hjemme

Hopper vi deretter frem i historien til rundt 1960, så oppdaget noen tannleger ved en feiltakelse at stoffet Peroxide bleker tenner. Det er dette stoffet som brukes i tannblekingsprodukter i dag, og ble vanlig i bruk på den måten vi kjenner til det på 80-tallet. Da de ved et uhell oppdaget egenskapen som tannblekingsmiddel, ble stoffet egentlig brukt som oralt antiseptisk gele for behandling av tannkjøttet.

Kilde: https://www.seattletimes.com/seattle-news/health/a-history-of-tooth-whitening/